Да си припомним тази рецепта на Даниела Динева! ***Точно сега е

...
Да си припомним тази рецепта на Даниела Динева! ***Точно сега е
Коментари Харесай

10 рецепти за Великден: Бабиният козунак

Да си напомним тази рецепта на Даниела Динева! 

***

Точно в този момент е времето да приготвите някоя изпитана рецепта за този необикновен сладостен самун. Няма какво да се лъжем, домашният козунак е най-хубав – сладостен, бухнал и на конци. Истински лукс.

При подготовката на козунак спазвайте следните правила:

- температурата в помещението би трябвало да е висока, някои споделят " да няма течение в стаята " ;
- яйцата да са на стайна температура;
- млякото да бъде топло;
- работете с прясна квас, по-хубава е от сухата;
- няма такова нещо като да удариш козунака 100 пъти в масата, с цел да стане на конци – тайната се крие в повторното втасване и в положителното размесване;
- покривайте купата при втасване с домакинско фолио и от горната страна с забрадка, оставете тестото на топло място (аз изнесох на слънце на терасата).

С две думи, няма какво толкоз да му се плашите, значимото е да отделите повече време и най-много да сте търпеливи, с цел да го изчакате да втаса няколко пъти. За повече забавни предписания посетете моя блог .

За тестото:
500 г брашно или малко повече, до момента в който не лепне
1/2 кубче прясна квас или 21 г
150 мл топло прясно мляко
100 г краве масло
90 г захар + 1 с.л. захар
1 ч.л. ванилов дестилат или ванилова захар
7 жълтъка и 1 белтък
2 щипки сол

За плънката:
100 г стафиди
2-3 с.л. коняк, ром или бадемов ликьор
настъргана кора от 1 лимон

За желиране:
жълтък + 1 с.л. прясно мляко за намазване

За декорация:
филирани бадеми, захар
 
Порции: 12-14 части

Време за подготвяне: 3-4 часа, това включва 2 цялостни втасвания на тестото и още едно с дълготрайност 30-40 минути

Време за изпичане: 30-40 минути, до зачервяване

Можете да накиснете стафидите от миналата вечер. В дребна купа сложете стафидите и вътре прибавете коняка, рома или бадемовия ликьор. Оставете настрани. Отделете жълтъците от белтъците. Разбийте 7 жълтъка със захарта на бухнал крем. Бийте с миксера към 4-5 минути. Оставете купата настрани. В друга купа разбийте 1 белтък с щипка сол. Оставете също настрани.

Затоплете прясното мляко, като отделите половината от него. Към едната половина прибавете 1 с.л. захар и 1 с.л. брашно. Сложете маята и оставете на топло за към 10-15 минути, с цел да се захване и да шупне. Към другата половина разтопете маслото и прибавете и него. Сложете в купа брашното, което авансово сте пресяли. Добавете 1 щипка сол.



След като маята удвои размера си, направете кладенче при брашното. Сложете маята, сместа с жълтъци, сместа с белтъци, прясното мляко с маслото, ванилията. С две думи, слагаме всичко вътре. Потапяйки ръцете си в останалото краве масло, месете тестото върху работния плот 10-15 минути. По този метод би трябвало да поеме цялата останала лой. Оформете тестото на топка, поставете го в намазана с лой купа. Покрийте купата с забрадка и оставете на топло тестото да втаса до удвояване на размера. Това зависи от топлината в помещението, само че може би ще отнеме към 1 час.

Следва второто втасване. Подсушете стафидите, оваляйте ги в 1-2 с.л. брашно. Разтопете спомагателната лъжица масло, охладете го леко. Намажете с нея ръцете си и работната повърхнина. Премесете тестото, прибавете настърганата лимонова кора и стафидите. Оформете го на топка, поставете в купата и оставете на топло да втаса наново до удвояване на размера. Следва третото втасване. Извадете от купата тестото, разделете го на две равни елементи. Оформете фитили и ги усучете на венец. Поставете го в намазана с масло форма с преносим ръб и отвор в средата с величина d=26 см. Покрийте формата с транспарантно фолио и оставете козунака да втаса на топло за към 30-40 минути.

Загрейте фурната на 180 градуса. Извадете козунака и го намажете с глазурата. Разбийте яйцето + прясното мляко и намажете с четка. Поръсете с филираните бадеми и кристалната захар. Печете на най-ниското равнище на фурната към 30-40 минути до зачервяване. След като изключите фурната, го оставете вътре за към 10 минути. Извадете по-късно и охладете върху решетка. Да ви е сладко!

 

Дани е  кулинарен блогър е от доста по-дълго време. Обожава да пътува, обича хубавата храна и срещите с нови и забавни хора. Заспива с аромата на страниците на нова книга, буди се с чаша чай и с най-красивата усмивка – тази на сина си. Дани е създател на блогa Cooks and Bakes, където можете да откриете безчет вкусни изкушения, приготвени и споделени от нея с доста обич и ентусиазъм.

 

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР